Keho-mieli-tunne

Uupumuksen kolme tasoa

Piditkö tästä? Jaa se muillekin

Hyvin monet Valotyöntekijät kokevat uupumusta tällä hetkellä ja ovat voineet kokea sitä jo jonkin aikaa. Uupumusta voidaan kokea itse asiassa kolmella eri tasolla eli fyysisellä, tunnetasolla ja vielä henkisellä tasolla.

Fyysinen uupumus

Fyysisen tason uupumus on usein seurausta siitä, että kehoa ei ole kuunneltu tarpeeksi. Keho on kertonut jo kauan, ettei se voi hyvin. Että pitäisi hiljentää tahtia. Se on kertonut sitä kivun avulla, allergioiden avulla, väsymyksen avulla ja kaikkien kehon epätasapainosta kertovien oireiden avulla. Oletko sinä kuunnellut kehoa ja antanut sen levätä?

Tunnetason uupumus

Toinen uupumuksen taso on tunnetasolla. Uupumus voi hiipiä elämään pikkuhiljaa, kun tunnetasolla on paljon muutoksia. Työpaikat vaihtuu ja parisuhteet päättyvät, raha-asioissa on suuri epävarmuus. Maailmassa on koko ajan joku muutos meneillään ja niin sen kuuluu ollakin. Vanhasta pitää päästää irti, jotta uutta voisi tulla tilalle. Oletko sinä tällä hetkellä muutoksen äärellä?

Henkinen uupumus

Kolmas uupumuksen taso on henkinen. Monet Valotyöntekijät ovat olleet henkisellä tiellä jo jonkin aikaa ja tehneet henkisiä harjoituksia sekä auttanut kanssaihmisiä heidän poluillaan. He ovat opiskelleet, lukeneet kirjoja ja käyneet kursseja edetäkseen polullaan. He ovat oppineet vuosien saatossa, että maailmassa on tapahtumassa jotain isoa, johon koko ihmiskunta osallistuu. Heille on opetettu, että nyt jos koskaan maailmassa on mahdollisuus valoon ja rakkauteen.

Ja kuitenkin arki etenee ihan samalla tavalla kuin eilenkin. Ja kuitenkin työkaverit ovat ihan yhtä ilkeitä kuin ennenkin. Miksi tuntuu siltä, ettei mikään sittenkään muutu paremmaksi? Tämä voi aiheuttaa epäilyä ja pettymystä, kun joutuu odottamaan uutta maailmaa tulevaksi. Tämä on henkistä uupumusta.


Jos samaistuit yhteen tai useampaan edellä mainituista, niin et ole yksin. Uupumus on luonnollinen reaktio siihen, kun kaikkea tapahtuu ja kuitenkaan ei tapahdu.

Seuraavassa muutama asia, mitä voit tehdä voittaaksesi uupumuksen millä tasolla tahansa.

  1. Pidä hauskaa. On tärkeää kokea hyvänolon tunteita fyysisessä kehossa ja mikä olisi siihen kaikkein parhainta kuin hauskanpito. Itse tiedät parhaiten, että mikä on sinun mielestäsi hauskaa. Tee sitä!
  2. Lakkaa odottamasta. Se mikä on tulossa, tulee kyllä vaikka lopettaisit sen odottamisen. Tiedäthän, että odottavan aika on pitkä. Tärkeintä on nyt keskittyä elämään juuri tätä hetkeä – se on paras tapa kohottaa mielialaa.
  3. Löydä rauha luonnosta. Luonto tarjoaa rauhaa ja lohtua, koska luontoa ei kiinnosta mitä ihmiskunnassa tapahtuu. Luontoa ei myöskään kiinnosta mitä huomenna tapahtuu. Se vain jatkaa olemista ja omien juttujen tekemistä juuri sillä paikalla ja juuri sillä hetkellä. Tee sinäkin niin.
  4. Älä seuraa uutisia. Monelle on opetettu jo pienestä pitäen, että pitää joka päivä katsoa uutisia, että tietää mitä maailmassa tapahtuu. Mutta miksi katsoa niitä, jos seurauksena on vain masennusta ja pahaa oloa? Miksi katsoa, jos osa niistä ei edes ole totta? Luota siihen, että saat kyllä tietoosi ne asiat, jotka sinun kuuluukin tietää, vaikka et joka päivä uutisia katsoisikaan.
  5. Lakkaa etsimästä itsesi ulkopuolelta. Sinun ei tarvitse löytää todisteita ulkopuoleltasi siitä, mitä maailmassa on tapahtumassa. Kun sisälläsi liikahtaa jokin, niin tiedät löytäneesi vastauksen kysymykseesi. Luota itseesi.
  6. Nosta värähtelyäsi. Kun maailma ympärilläsi muuttuu, niin oikeastaan ainoa asia mitä voit tehdä, on nostaa värähtelyäsi. Sen voit tehdä esimerkiksi virittäytymällä iloon, valoon ja rakkauteen.

Piditkö tästä? Jaa se muillekin

One Comment

  • Tuula

    Edellinen hyvä kirjoitus. Olen tiedostamatta huomioinut mikä on kaunista luonnossa tällä hetkellä ja iloinnut siitä ja vähentänyt ajatusta täydellisestä pihasta. Halu kukkien ostamiseen kotiin on voimistunut. Kesällä keräsin luonnonkukkia. 😍

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *