Keho-mieli-tunne

Tunteesi ovat täydellisiä

Piditkö tästä? Jaa se muillekin

Välillä tunteet näyttävät tulevan ja menevän ihan oman tahtonsa mukaan. Jopa samaan päivään voi mahtua syviä turhautumisen tunteita ja valtavan onnen tunteita.

Tunteet ovatkin hyvin omaehtoisia ja siksi ne varmaankin herättävät usein pelkoa ja epäluottamusta. Ahdistus on myös mielelle turmiollista ja äkkipikainen luonne on monen ihmisen kompastuskivi. Tämä siis kun ajatellaan, että pitäisi olla henkinen. Henkisyys on sitä, että ottaa vastuun tunteistaan.

Sinulla on tunnekaavoja

Se että on vastuussa tunteistaan ei tarkoita, että niitä pitäisi tukahduttaa. Vastuu ei tarkoita myöskään sitä, että negatiiviset tunteet pitäisi pakottaa positiivisiksi, kuten jotkut opettavat. Tunteet noudattavat tiettyja kaavoja jokaisella ihmisellä ja olemalla näistä kaavoista tietoinen, voit ottaa vastuun niiden muuttamisesta.

Tunne voi vaikuttaa automaattiselta reaktiolta, johon ei pysty oikein vaikuttamaan. Jos esimerkiksi pelkäät käärmeitä, niin sellaisen näkeminen saa sinut todennäköisesti hätkähtämään pelosta. Jos likaiset astiat keittiössä ja sukat lattialla herättävät sinussa suuttumusta, niin et voi estää ärtymyksen tunteita, kun näet keittiössä likaisen astiavuoren tiskialtaassa ja sukkia pitkin olohuoneen lattiaa. 

Tämä on kuitenkin vähän harhaanjohtavaa ajattelua. Mieti sellaista tilannetta, missä joku yhtäkkiä heittää palloa sinua kohti. Vaikka hämäännyt ehkä hetkeksi, niin joko ojennat kätesi ja otat pallon kiinni tai sitten väistät syrjään ja ehkä jopa kiljaiset vienosti. 

Olet kouluttanut itsesi tuntemaan

Nämä reaktiot ovat siis vastakkaiset eli jossakin vaiheessa elämääsi olet oppinut ottamaan koppeja pallon kanssa tai sitten et ole oppinut. Olet saattanut vaikka satuttaa itseäsi joskus pallon heittelyn seurauksena. Kun olet oppinut yhdistämään tietyn reaktion pallon heittoon, niin siitä on tullut sinulle automaattinen. 

Olet jo kerran sen oppinut eli voit oppia sen myös uudelleen. Et siis ikinä ole menettänyt valinnanvapautta reaktiolle ja nykyinen aivotutkimus osoittaakin, että ihminen voi oppia koko elinikänsä ajan uusia asioita.

Olet myös kouluttanut itsesi tuntemaan tietyllä tavalla ja myös välttämään tuntemasta toisella tavalla. Voit siis ottaa vastuun tuntemisesta ja voit korvata opitut tuntemukset avoimuudella. 

Yleensä arvostamme kaikkia myönteisiä tunteita enemmän kuin kielteisiä. Jos koulutat itseäsi vain tuntemaan myönteisiä tunteita ja välttämään kielteisiä tunteita, niin menetät mahdollisuuden kehittyä. Samalla saatat opettaa itsellesi mallin, jonka mukaan olet paha tai jotain muuta yhtä ikävää, jos koet kielteisiä tunteita.

Tiedosta tunnekaavasi

Tunteiden kouluttaminen tarkoittaa ensinnäkin kaavojen tiedostamista. Jos esimerkiksi reagoit automaattisesti epäillen uusia asioita kohtaan tai jos irvistelet muutoksen mahdollisuudelle tai elämääsi ilmestyville uusille asioille, niin ota askel taaksepäin ja vain tiedosta tunteesi. 

Kun olet tehnyt tämän, niin odota ja tarkkaile. Usein ensimmäinen reaktio häviää kuin itsestään. Voit miettiä myös, että oliko tämä se tunne, jota halusit tuntea. Tämän jälkeen voit avoimena johdattaa itsesi kohti haluamaasi tunnetta. 

Älä missään vaiheessa tuomitse mitään tunnetta tai itseäsi. Anna tunteiden olla mitä ne ovat, mutta koita olla toimimatta pelkosi, vihasi, katkeruutesi, kateutesi, epäluulosi tai minkään muunkaan negatiivisen tunteen pohjalta. Toimintasi voi aiheuttaa sinulle tai läheisillesi stressiä tai pahaa mieltä. Tunteesi on sinun siihen asti, kun heijastat ne maailmaan. On sinun vastuullasi olla heijastamatta maailmaan ikäviä asioita.

Tunteidesi takana on rauha

Kun olet oppinut tuntemaan ja kokemaan avoimessa tilassa, jonka siis aikaisemmin täytit automaattisilla reaktioilla, sinussa tapahtuu kehitystä. Sisältäsi kumpuaa sielun tunteita, jotka eivät ole ohimeneviä tunnereaktioita vaan tasaista hyvää oloa.

Hiljaisuus, rauha ja tyyni minuuden tunne ei tule ja mene niin kuin aiemmin, vaan se on pysyvämpi olotila. Ja kun olet saanut yhteyden näihin sielusi tunteisiin, niin ne synnyttävät lisää korkeampia tunnekokemuksia, kuten rakastavan ystävällisyyden, myötätunnon, mielentyyneyden ja aidon ilon toisten menestyksestä. 

Itsesi sisällä on siis olemassa luonnollisen tunteen virta, josta sopivat reaktiot pulpahtavat pintaan ihan itsestään. Silloin ei vastuu tunteista enää tunnu vastuulta ollenkaan.

Piditkö tästä? Jaa se muillekin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *