Keho-mieli-tunne

Olet vastuussa ajatuksistasi

Piditkö tästä? Jaa se muillekin

Ajatteletko, että ajatukset pyörivät mielessäsi omasta tahdostaan? Että ne tulevat ja menevät miten haluavat, etkä sinä oikein voi niitä mitenkään estää. Onhan ihan mahdoton tietää, että mikä ajatus tulee seuraavaksi. Olet ehkä jopa lukenut ja oppinut jostain, että sinä et ole ajatuksesi.

Jos sinä et ole ajatuksesi, niin voisi luulla että et ole myöskään vastuussa ajatuksistasi. Nyt kuitenkin sanon, että olet vastuussa niistä. Melko ristiriitaista, eikö vain.

Sinulla on ajatuskaavoja

Ajatukset ovat havainnon aluetta, mikä on paljon laajempi kuin vain älyperäiset ajatukset. Havainnon alueeseen kuuluvat myös muun muassa oivallukset, intuitio ja luovuus. Ihmisen ajatukset nousevat mieleen yleensä tiettyjen kaavojen mukaan eli jokaisella ihmisellä on oma tapansa ajatella. 

Tästä ajattelun tavasta voi kukin ottaa vastuun. Voit opetella käyttämään hyviä ajattelutapoja ja välttämään huonoja. Jotkut ihmiset osaavat tämän automaattisesti, mutta jos et vielä osaa, niin sinun on vain koulutettava mieltäsi uudelleen.

Hyviä tapoja ajatella

Seuraavassa listassa on hyviä ja henkisiä ajattelutapoja. Mieti jokaisen kohdalla, että osaatko jo tämän vai tarvitsetko kenties harjoitusta.

  • Ajattelen selkeästi ja ytimekkäästi
  • Kitken ennakkoluulot ja asenteet
  • Tutkin oletuksiani ja varmistan, etteivät ne ole toisen käden tietoa tai arvailua ja oletuksia
  • Tutkin jokaista ajatusta syvällisesti
  • Kiinnitän huomioni hienovaraisiin merkityksiin ja keskityn niihin, kunnes ne avautuvat
  • Katson jokaista ajatustani ilman arvostelua tai ennenaikaista torjumista
  • Katson ajatustani useita eri näkökulmista
  • Varmistan, ettei stressi, tunteet tai muut ihmiset vaikuta minuun liikaa
  • Nousen tilanteen draaman yläpuolelle.

Näistä jokainen tapa on sellainen, mistä voit ottaa vastuun. Esimerkiksi oman onnensa nojaan jätetty mieli ei ole koskaan selkeä tai ytimekäs. Mieltä on siis koulutettava, jolloin hämärän ja sekavan ajattelun tilalle muokataan selkeitä ja ytimekkäästi muotoiltuja ajatuksia. 

Samanlaista keskittymistä ja koulutusta vaativat muutkin edellä mainituista henkisistä ajattelutavoista. Jos et keskity esimerkiksi kitkemään ennakkoluuloja, niin ne hiipivät mieleesi automaattisesti takaisin. Tämä kuuluu mielen luonteeseen. On siis kerta toisensa jälkeen huomioitava ennakkoluuloinen ajatus ja päätettävä, ettei tämä ole se tapa, miten haluan ajatella.

Ole tietoinen itsestäsi

Jotta voit ottaa vastuun kaikista näistä ajattelun tavoista, sinun on oltava tietoinen itsestäsi. Vain sinä itse voit tunnistaa ennakkoluulosi ja oletuksesi. Vain sinä itse voit tunnistaa ajatuksesi eri näkökulmat. Vain sinä itse voit tunnistaa tunteidesi ja esimerkiksi stressin vaikutuksen ajatteluusi.

Hyvä huomio on tässä kohtaa se, että et voi kuitenkaan pakottaa mieltäsi kuriin ja järjestykseen. Se on sama kuin jos yrittäisit kouluttaa villieläintä. No tietty jotkut tekevät sitäkin ihan hyvällä menestyksellä, mutta helpompaa on kun annat mielen toimia omaehtoisesti tässä prosessissa. 

Omaehtoisuus tarvitsee tietynlaista vapautta, mutta ei mieltä voi ihan pelkästään vapaanakaan antaa liihottaa. Kouluta mieltäsi asioita opiskellen, mutta päästä se sitten välillä vapaaksi. Älä torju villejäkään ajatuksia, sillä ne voivat kertoa sinulle hyvinkin paljon asioita itsestäsi. 

Havainnoi ajatuksesi, mutta älä takerru niihin. Salli jokaisen pienenkin ajatuksen laajeta ensin isoksi mitenkään estämättä. Käytä sen jälkeen hyviä ajattelun tapoja ja olet kuin huomaamattasi ottanut vastuun ajatuksistasi.

Piditkö tästä? Jaa se muillekin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *